Taket være den norske Allemannsretten, kan du i Norge gå turer så godt som over alt. Du kan gå i fjellet, over langstrakte vidder eller i dype skoger.

Det finnes gode kart og rutebeskrivelser for de fleste områder, i tillegg til at det mange steder finnes merkede stier som gjør det enkelt å finne fram.

Undersøk med de lokale turistkontorene og på campingplassene om turmulighetene i området.

Fjellvandring

Fjellet i Norge gir både fysisk utfordring og et sted hvor man kan søke ro og fred. Fotturer i fjellet har solide tradisjoner, og store områder av fjellet er tilrettelagt for fotturister med utallige merkede stier og ruter.

Du kan selv velge vanskelighetsgrad, og du kan begynne i områder med avmerkede stier uten stor høydeforskjell.

Men siden fjellet kan være lumskt med hensyn til været, så er det viktig å ha med riktig utstyr, gode klær og ikke minst kart og kompass.

Skogsturer

I store deler av Norge står skogen tett, og er et av de mest foretrukne friluftsområder. Du kan oppleve skogen både ved å følge merkede og umerkede stier, eller langs rolige skogsveier.

Husk imidlertid at det er forbud mot å gjøre opp ild i perioden 15.april til 15.september, annet enn på spesielt merkede bålplasser.

Naturstier

Mange steder i Norge er det anlagt stier med oppslagstavler med informasjon om natur, geologi, flora og fauna langs ruten. Det finnes også naturstier med historisk informasjon underveis.

Pilegrimsvandring

I middelalderen var Trondheim, med Nidarosdomen og helgenkongen St. Olav, et av de mektigste pilgrimsmålene i Europa. I forbindelse med Trondheims 1000-års jubileum i 1997, ble den gamle pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim merket og åpnet på ny som et resultat av et samarbeide mellom 29 kommuner i 7 fylker. Det er anlagt merkede sykkel- og gangstier og bygget broer.

Det meste av den omlag 500 km lange strekningen går gjennom vakker og variert natur. Symbolet for ruten er en forening av Olavskorset og severdighetssymbolet, og symboliserer en forening av den tradisjonelle pilegrimsvandring til Olav den Helliges gravsted i Trondheim og natur- og kulturopplevelser.

Den gamle pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim ble i 2000 supplert med en rute som går fra Karlstad i Sverige, og i 2001 av en rute fra Svinesund til Oslo.

Det arbeides også med å gjenåpne andre pilegrimsleder, f.eks. gjennom Østerdalen.

For nærmere informasjon om pilegrimsleden:

Pilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge

Kirkegata 34a

0153 Oslo

Telefon   : (+47) 22 33 03 11

Internett : www.pilegrim.no

E-post: pilegrim@pilegrim.no

Kulturstier

103 kommuner i Nord-Norge presenterer kulturminner via merkede kulturstier.

For nærmere informasjon:

Troms MuseumsData

Bjørklysvingen 13

9086 Sørkjosen

Telefon   : (+47) 77 76 41 36

Telefaks : (+47) 77 76 41 37

Internett : http://troms.kulturnett.no/fotefar/

E-post: troms.museumsdata@nordreisa.online.no

Brevandring

Som spor etter istiden, hvor hele landet var dekket med is, finnes større og mindre breer flere steder i Norge. Dersom du ønsker en helt annerledes turopplevelse, er brevandring et spennende og fascinerende alternativ som garantert vil gi deg en opplevelse av de sjeldne.

Men fordi isen er i konstant bevegelse og derfor kan innebære fare i form av dype bresprekker, ras eller fordi breen kalver, må imidlertid slik vandring kun foregå sammen med en lokalkjent brefører.

Man må aldri gå for nær inntil eller inn på en isbre på egenhånd. Man må respektere advarselsskilt og aldri gå i nærheten av steile brevegger eller inn under breen.

Det er gode muligheter for brevandringer ved Jostedalsbreen, ved Svartisen, i Jotunheimen og på Hardangerjøkulen.

Grottevandring

Det finnes mange grotter i Norge. Grotteturer kan gjøres både organisert og på egen hånd. De beste forholdene for grottevandring finner du i Nordland, Troms, Oppland og i Møre og Romsdal. Det arrangeres en rekke turer med lokalkjente guider.

Nordlands Turselskap

Brevandring og grotteturer i Nordland:

Nordland Turselskap

Postboks 908 Bodø

8001 BODØ

Telefon: 90 63 60 86

E-post: post@nordlandturselskap.no

Hjemmeside: www.nordlandturselskap.no

For nærmere informasjon om fotturer i Norge:

Den Norske Turistforening

Storgata 3

Postboks 7, Sentrum

0101 Oslo

Telefon   : (+47) 22 82 28 00

Telefaks : (+47) 22 82 28 01

Internett : www.turistforeningen.no

E-post: info@turistforeningen.no

Den Norske Turistforening er landets største friluftsorganisasjon, med over 200 000 medlemmer. DNT`s lokalforeninger driver 411 hytter, merker 19 000 km sommerruter og 5000 km vinterruter. Foreningen arrangerer årlig 2500 turer og kurs, både i inn- og utland.

Nyttige linker